trešdiena, 2012. gada 15. februāris

..12 maņas cilvēkam.. (valdorfpedagoģijā)

Šovakar daudz teksta, bet noderīga teksta.. :)

Ikvienam no mums dzīves laikā darbojas krietni vairāk maņu nekā līdz šim ierasts uzskatīt.
Vēlējos iepazīstināt ar to 12 cilvēka maņu iedalījumu, kādu cilvēkam/bērnam izšķir "valdorfpasaulē"..

Pirmās septiņgades būtiskākās maņas (tās veidojas, attīstās, tiek pilnveidotas, izkoptas pirmajos septiņos dzīves gados 0-7) :
1.Taustes maņa - caur to bērns izzina pasauli. Zīdainītis visu vispirms ņem rokā un tad bāž mutē, aptausta ar mutes palīdzību, apm. no 3 gadu vecuma visbūtiskākā taustes maņas attīstība notiek caur pirkstgaliem. Tāpēc nenogurstoši sagādājiet bērniem iespēju izjust visdažādākās taustes pieredzes caur materiāliem, vielām, utt..

2. Dzīvības maņa - ķermeniskās izjūtas - izsalkums, sāpes, slāpes, pašsajūta, spēja sajust savu ķermeni, uztvert, atpazīt izmaiņas, piem., ja kas sāp, ceļas temperatūra, utt.. Šās maņas attīstībai traucē haoss, stress, bet palīdz ritmiskums ikdienā, darbībās, nedēļas norisēs. Stiprina mākslinieciskā darbošanās, pacietīguma veidošana, robežu noteikšana. Sakārtojiet savu un bērna ikdienu.

3. Kustību maņa - bērnam ir pēc iespējas jākustas, jādarbojas, jo mierīgs stāvoklis, piem., sēdēšana pie TV vai datora neko bērna kustību maņas attīstībai un nostiprināšanai neko nedod. Pat acs muskuļi, kas nodrošina labas redzes veidošanos pilnveidojas tika tad, ja acs vēro dabiski kustīgu "bildi" nevis plakanu attēlu kā datorā vai TV..

4. Līdzsvara maņa - Līdz 4-5 gadu vecumam bērniem smadzenēs dominē labā puslode, tāpēc arī pasaule tiek uztverta vairāk caur sajūtām, izjūtām, simboliem, attēliem, savukārt vēlāk pamazām ienāk līdzsvars un līdz ar to spēja uztvert abstrakcijas, detaļas, shēmas, faktus, algoritmus..
Ļaujiet bērniem staigāt pa apmalītēm, kāpelēt, šūpoties, karāties, lēkāt gan ar abām, gan uz vienas/otras kājas, staigāt uz pirkstgaliem, papēžiem, pēdu iekšmalām, ārmalām, utt..
Līdzsvara maņa nodrošina spēju klausīties, ieklausīties otrā cilvēkā, sadzirdēt, uztvert otra teikto.

Otrās septiņgades būtiskākās maņas: (tas protams nenozīmē, ka līdz šim šīs maņas ir bijušas nedarbīgas).
5. Smaržas (ožas) maņa - dodiet iespēju bērnam sajust, atpazīt, nosaukt visdažādākās smaržas. Starp citu arī garšas mums šķiet tik daudzas, jo klāt 5 garšām, ko izšķir cilvēks, lielo daudzveidību nodrošina tieši smarža/ oža.

6. Garšas maņa - caur šo maņu veidojas gaumes izjūta.

7. Redzes maņa - spējam redzēt, uztvert apkārtni, atšķirt krāsas, nianses, utt..

8. Siltuma maņa - siltuma maņas centrs ir 3.acs vietā pierē.



Trešās septiņgades būtiskākās maņas: (šīs maņas spēj attīstīties un pilnveidoties uz pirmajā septiņgadē četru būtiskāko maņu pamata, ja tāds labs pamats ir izveidojies).
9. Dzirdes maņa - attīstās uz līdzsvara maņas pamata, jo labāka līdzsvara maņa, jo lielāka cilvēkam piemīt spēja ieklausīties, sadzirdēt.

10. Vārda un valodas maņa - visciešākajā saistībā ar kustību maņu un tās attīstību, tātad - kustēties, kustēties un vēlreiz kustēties, skriet staigāt, lēkāt un to visu agrā bērnībā ir jāizbauda pārpārēm, lai vēlāk būtu labi izkopta vārda un valodas maņa, spēja runāt izteikties, uzstāties..

11. Domu maņa - visciešākajā saistībā ar saistīta ar dzīvības maņas attīstību - un ir ļoti būtiska svešvalodu apguvē un valodas izpratnē, spējā uztvert otra teiktajā būtiskāko pat tad, ja runātājs ir neveikls valodas pratējs, spēja uztvert teiktā jēgu..tad tāpēc ir cilvēki, kam viegli padodas svešvalodas, spēj uztvert zemtekstus, jo viņiem ir labi attīstīta dzīvības maņa, viņi sajūt savu ķermeni, izprot to.

12. "Es" maņa - tā ietver sevī visas maņas, apkopo tās.

2 komentāri:

  1. Super! Paldies par daudz un noderīga teksta! Šobrīd cenšos "iebraukt" valdorfpasaulē, lai saprastu vai tas tiešām ir tas, ko gribu savam bērnam. Un šis bija tieši tas, kas vajadzīgs - viens solītis uz priekšu. :)

    AtbildētDzēst
  2. Lūdzu..ceru, ka noderēs pārdomām..man pagājušajā nedēļā sanāca no jauna pārdomāt par šo tēmu un sev lieku reizi iebakstīt, lai rīkojos tā, lai palīdzētu savu mīluļu maņu attīstībai.. :)

    AtbildētDzēst